top of page

Vertaald uit het Baskisch door Peter Smaardijk

Sisyphus verliefd

Laura Mintegi

Sisyphus verliefd van Laura Mintegi

 

ISBN: 978 94 90042 00 4

192 blz. € 10,50

November 2011

ROMAN

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Synopsis

 

Ane keert naar huis terug nadat ze jaren eerder man en kinderen heeft verlaten voor een gepassioneerde liefdesverhouding. Ze blijkt bij terugkomst te lijden aan een zware depressie; haar echtgenoot brengt haar naar de psychoanalytische praktijk van Esteban.

 

Het verhaal van Ane blijft vragen oproepen bij Esteban en Anes beste vriendin Karmele. Ze proberen het raadsel van Anes leven te ontcijferen terwijl ze beiden met hun eigen onbevredigende liefdeslevens worden geconfronteerd.

 

In de Griekse mythe van Sisyphus moet Sisyphus voor straf een gigantische steen naar de top van een berg brengen. Telkens als Sisyphus de top nadert, rolt de steen terug naar beneden. Mintegi interpreteert in haar roman Sisyphus verliefd die mythe als het lot van mensen telkens weer verliefd te worden. Een absurd lot, maar het kan ook een bron van kracht en vreugde zijn als men leert dat lot bewust te aanvaarden.

Sisyphus verliefd speelt zich af in Baskenland, Nicaragua en de Verenigde Staten tijdens de laatste decennia van de twintigste eeuw.

 

De vertaling van Sisyphus verliefd is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Departement van Cultuur van de Baskische Overheid.

 

Recensies

 

‘Mintegi exposes her character’s most intimate feelings and offers a very personal view of a woman’s interpretation of love.’ 

University of Missouri, St. Louis

 

‘Het is een polyfone roman, meesterlijk opgebouwd.’

El País

 

‘Je leest dit boek in één adem uit, dankzij Mintegi’s stijl en het spannende verhaal, maar dat betekent niet dat je het boek gemakkelijk vergeet als je het eenmaal uit hebt. Je kunt wekenlang nadenken over wat je bij het lezen bent tegengekomen.’ 

Gara

 

Laura Mintegi
bottom of page